Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökad turkisk censur på internet

Turkiets har beslutat att öka statens kontroll över internet. Kritiker menar att det rör sig om censur.

Lagen, som antogs av det turkiska parlamentet på onsdagen, ger landets telekommyndighet rätt att blockera webbsidor som anses ha förolämpande innehåll eller som kränker privatlivet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den turkiska oppositionen, människorättsgrupper och pressfrihetsorganisationer sågar lagen som de menar inskränker press- och yttrandefriheten. Oppositionspolitikern Hasan Oran jämförde till och med den turkiske premiärministern Recip Erdoğan med Hitler, under en debatt i parlamentet.

–  När du kom till makten pratade du om att stärka demokratin i Turkiet. Nu försöker du införa fascism. Kom ihåg att Adolf Hitler använde samma metoder när han kom till makten, sade Oran, rapporterar AFP.

Men regeringen tillbakavisar all kritik och hävdar att lagen skyddar den personliga integriteten.