Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel stödjer inte Camerons reformplaner

Inför den tyska förbundskanslern Angela Merkels besök i London hade brittisk media trummat upp förväntningarna om ett nytt tyskbrittiskt samarbete för att minska EU:s makt.

Till deras förtret var Angela Merkels tal inför det brittiska parlamentet på torsdagen tomt på löften om ett sådant samarbete.

– En del förväntar sig av mig att mitt tal ska bereda väg för grundläggande reformer av den europeiska arkitekturen som skulle infria alla typer av förmodade eller verkliga brittiska önskningar. Jag är rädd att det är förgäves, sade Angela Merkel i sitt tal.

På flera håll har det spekulerats i att Angela Merkel skulle bli en bra bundsförvant för Storbritanniens premiärminister David Cameron när han försöker få till stånd en omförhandling av det brittiska EU-medlemskapet.

Men Angela Merkel sände inga sådana signaler under torsdagens besök i London. Å andra sidan har Cameron ännu inte ställt några konkreta krav på EU.

Det är heller inte säkert att det blir någon folkomröstning om EU-medlemskapet i Storbritannien eftersom Cameron i dagsläget inte ser ut att vinna nästa års brittiska parlamentsval – en förutsättning för att den utlovade folkomröstningens ska komma till stånd.