Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Hollande vill ha snabb deal om finansskatt

De båda ledarna återuppväcker en urvattnad plan på att beskatta finansiella transaktioner.

– Jag föredrar en bristfällig skatt framför ingen skatt alls, sade den franske presidenten François Hollande på onsdagen efter det årliga mötet mellan hans och tyska förbundskanslern Angela Merkels regeringar.

De vill att en överenskommelse om en sådan skatt nås före EU-valet i maj.

Planen på en finansskatt som ska tas ut på handel med obligationer och derivat har länge cirkulerat i EU-kretsar. Det förslag som nu diskuteras i Bryssel är mindre omfattande än kommissionens ursprungliga plan. Skatten beräknas årligen dra in motsvarande drygt 300 miljarder kronor.

I mitten av 2012 beslutade elva medlemsländer att ensamma införa en skatt på finansiella transaktioner efter att flera länder, däribland Sverige och Storbritannien, sagt nej till en sådan för hela EU.