Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s folkvalda vill stärka flygresenärers rättigheter

Europaparlamentet vill att en flygresenär i framtiden lättare ska få kompensation om planet är inställt eller försenat. Nu ska parlamentet förhandla med medlemsländerna.

Regelpaketet som EU-parlamentet klubbade på onsdagen innebär bland annat att flygbolag framöver måste ha kontaktpersoner på flygplatsen som ska informera passagerarna om deras rättigheter, om hur man bokar om flyg eller får ersättning, samt ta emot klagomål.

Ett flygbolag som inte har svarat på klagomål inom två månader anses gå med på resenärens anspråk, anser EU-parlamentarikerna. Och bolag som argumenterar för att "extraordinära omständigheter" orsakade försenat eller inställt flyg, och därför inte ska betala någon ersättning, bör ge resenärerna en utförlig skriftlig förklaring om omständigheterna.

Parlamentet föreslår också att resenärer som har en tur och retur-biljett ska kunna använda retur-biljetten även om de inte använde den första resan, samt att passagerare förutom handbagage bör få ta med sig ytterkläder, en handväska och en påse med varor som handlats på flygplatsen.

Det förslag som klubbades på onsdagen är EU-parlamentets ståndpunkt inför kommande förhandlingar med EU:s andra lagstiftare: ministerrådet, som företräds av EU-ländernas transportministrar. De förväntas se mer till flygbolagens intressen, eftersom många europeiska flygbolag har det ekonomiskt kärvt i dagsläget.