Politiska partier måste vara konsekventa det gäller även Centerpartiet, skriver Christian Engström (PP).

Bild: CC0

Hoppa till artikelns andra spalt.

Centerpartiet spelar dubbelt

Det duger inte att som Centerpartiet tycka en sak i Europaparlamentet och sedan göra det rakt motsatta i riksdagen, EU:s ministerråd och regeringskansliet. Det skriver Europaparlamentariker Christian Engström (PP) i replik till Europaparlamentariker Kent Johansson (C).

 

Europa är dess 500 miljoner medborgare, skriver Centerns Kent Johansson i den artikel som är tänkt att presentera honom och hans parti för Europaportalens läsare. Det är ett bra och viktigt perspektiv. Synd bara att Centerpartiet som regeringsparti behandlar dessa medborgare som undersåtar.

I riksdagen röstade centern för EU:s datalagringsdirektiv, som går ut på att registrera data om alla 500 miljoner européers telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Att övervaka vanligt, hederligt folk som inte är misstänkta för något brottsligt går inte ihop med ett starkt medborgarperspektiv.

När Europaparlamentet behandlade det så kallade telekompaketet drev Centern två olika linjer. En förnuftig linje här i Europaparlamentet. Men en helt annan linje som regeringsparti, företrädd av ett centerpartistiskt statsråd. I ministerrådet var Centerns politik att människor skall kunna stängas av från internet utan föregående rättslig prövning. Vilket är anmärkningsvärt. Rättsstatens grundläggande principer får inte fuskas bort om man vill sätta medborgarna i centrum.

Kent Johansson nämner öppenhet som ett annat viktigt värde för Centern. Jag betvivlar inte hans engagemang i denna fråga. Men åter måste vi se bortom de vackra orden och bedöma partiet utifrån dess handlingar. I riksdagen röstade Centern nyligen för att inskränka den svenska offentlighetsprincipen, bara för att EU vill att vi skall anpassa oss till dess hemlighetskultur. Om man verkligen menar något med öppenhet, då borde man inte begränsa den i Sverige – utan istället kräva att den utökas i EU.

Politiska partier måste vara konsekventa. Det duger inte att som Centern tycka en sak i Europaparlamentet och sedan göra det rakt motsatta i riksdagen, EU:s ministerråd och regeringskansliet. 

Christian Engström
Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet