Protester i Kiev under tisdagen.

Bild: streetwrk

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt om Ukraina: Det kan bli ännu värre

I Bryssel bestämmer EU:s utrikesministrar nästa drag samtidigt som krigsliknande scener utspelar sig på Kievs gator.

Tysklands, Frankrikes och Polens utrikesministrar har under dagen varit i Kiev för att medla mellan oppositionen och president Viktor Janukovitj.

Senare under dagen väntas de ansluta till ett extrainsatt möte i Bryssel, där utrikesministrarna för de 28 länderna diskuterar den snabbt förvärrade utvecklingen i Ukraina.

– Dödandet av flera demonstranter som vi hört om i morse är helt oacceptabelt och oförsvarligt, sade brittiske utrikesministern William Hague.

Hans danske kollega Martin Lidegaard sade på väg in till mötet att han väntade sig ett beslut om sanktioner. Enligt uppgift ska dessa inte vara direkt riktade mot Janukovitj och hans närmaste.

Utrikesminister Carl Bildt ville inte uttala sig om vilka konkreta beslut som skulle tas på mötet.

– Det pågår samtal i Kiev och vi väntar på resultaten från dem. Det här är en extremt allvarlig europeisk situation. Det kan till och med gå i en ännu värre riktning är det redan har gjort, sade han.

Under dagen fortsatte gatustrider i Kiev. Från proteströrelsen säger man att upp till hundra personer har dödats bara under torsdagen. Andra källor talar om ett 40-tal dödade. 60 poliser ska dessutom ha tagits till fånga, rapporterar Kiev Post.

Den ukrainske inrikesministern Vitalij Zachartjenko säger i ett videoklipp att polisen kommer använda skarp ammunition mot ”radikala” demonstranter.