Hoppa till artikelns andra spalt.

Facktoppar positiva till handelsavtal mellan EU och USA

Det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA gynnar Sverige. Det menar ordförandena i fackförbunden Saco, LO och TCO.

– Det här är en stor möjlighet för svensk arbetsmarknad, säger Åsa Ehinger Berling, ansvarig för utrikesfrågor på Saco, till Europaportalen

De tre fackförbunden hänvisar till en studie som påstår att Sverige kan få 30 000 nya jobb och reallöneökningar på tre procent om handelsavtalet bli verklighet. Studien är gjord av den tyska stiftelsen Bertelsmann.

Annons

Åsa Ehinger Berling säger att det är problematiskt att göra den typen av uppskattningar innan handelsavtalet kommit på plats, men betonar att även EU-kommissionen nått liknande slutsatser. Johan Wult, presstalesman på EU-kommissionens representation i Sverige, bekräftar den bilden.

 –  EU-kommissionen är positiv till avtalet så tillvida miljö- och konsumentsäkerheten fortsatt säkerställs inom EU, säger Johan Wult.

Den 10 februari lägger Saco, LO och TCO fram ett policydokument som ska innehålla fackens gemensamma ståndpunkter om handelsavtalet i detalj.