Hoppa till artikelns andra spalt.

Domstol förbjuder fransk komiker

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol återinförde på torsdagskvällen ett förbud mot en planerad föreställning av den antisemit-anklagade komikern Dieudonné M'bala M'bala.

Utanför konserthuset i Nantes samlades under torsdagskvällen besvikna och irriterade fans. Fler än 5000 hade betalat för att se showen, som skulle bli den första på en turné.

Inrikesminister Manuel Valls hade uppmanat borgmästarna i de städer där komikern skulle turnera att ställa in föreställningarna, med motiveringen att det annars riskerade att urarta i våldsamheter. Dieudonnés advokat anser att beslutet kränker komikerns yttrandefrihet.

I början av Dieudonnés karriär var han uttalad antirasist och spelade i en duo med den judiske komikern Elie Semoun. Men på senare år har han dömts för hets mot folkgrupp på grund av antisemitiska uttalanden inte mindre än sju gånger.

Själv säger sig Dieudonné inte vara antisemit utan kritisk mot Israel och mot vad han anser vara ett judiskt monopol på lidande.

Hans signum – en gest som han kallar för ”quenelle” – anses av många anspela på en nazisthälsning. Men för hans unga efterföljare har quenellen snarare blivit en anti-etablissemangssymbol.

I Frankrike är det förbjudet att förneka Förintelsen, liksom det armeniska folkmordet.