Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk teleoperatör inför fastpris på mobilsurf i EU

Under trycket av ett möjligt förbud mot extra surfavgifter inom EU har delar av den europeiska telekombranschen börjat agera för att pressa priserna. EU-kommissionen är positiv men menar att det inte räcker.

Företaget Comvic presenterade på torsdagen ett fast pris för telefoni och mobilsurf för svenska konsumenter som reser i 32 europeiska länder. Enligt operatören är man först ut i Europa med något liknade. EU-kommissionen välkomnar initiativet men står fast vi att roamingavgifterna mellan EU-länderna ska tas bort helt.

– Vi tycker att det är positivt att en operatör erbjuder sina kunder ett fast pris för mobiltelefoni och datakommunikation för samtliga EU-länder. Det är definitivt ett steg i rätt riktning men det är inte hela vägen fram, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

På kommissionens förslag diskuterar EU-ländernas regeringar och Europaparlamentet roamingavgifternas framtid och ett beslut väntas under nästa år. Ett annat förslag som också finns med är att rensa i de nationella regelverken för att ta fram enhetlig regler för hela EU:s inre marknad, något som Pierre Schellekens tror kommer att sänka kostnaderna för operatörerna och öka konkurrensen.

– Objektivt sett borde det inte kosta något mer att ringa mellan EU-länder. Det här hämmar hela vår ekonomi eftersom den i stora delar bygger på IT, säger Pierre Schellekens.

Om det ska vara samma pris för inrikes trafik som för trafik mellan EU-länder finns det då inte en risk för att de inrikes priserna stiger?

– Jag har hört detta hävdas men det är inte vår analys. På en fungerande marknad tror inte vi att så blir fallet, säger Pierre Schellekens.