Herman Van Rompuy, till höger, leder veckans EU-toppmöte i Bryssel. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skärpta bankregler het toppmötesfråga

Att få EU:s bankunion klar blir regeringschefers viktigaste uppgift när de träffas för årets sista EU-toppmöte i Bryssel.

Ekonomi väntas dominera EU:s decembertoppmöte som hålls på torsdag och fredag i Bryssel.  

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, som leder mötet, sätter en överenskommelse om EU:s bankunion överst på dagordningen.

”Att fullborda bankunionen är vår högsta prioritet. Bankunionen är av avgörande för stabiliteten i Europa finanssektor och för bankernas förmåga att låna ut till våra ekonomier, inte minst till små och medelstora företag”, skriver Herman Van Rompuy i sitt välkomstbrev till medlemsländernas stats- och regeringschefer inför mötet.

På onsdag, dagen innan toppmötet börjar, träffas medlemsländernas finansministrar för att försöka lösa de sista oenigheterna i den så kallade krislösningsmekanismen som är en viktig del av bankunionen.

Att en ny tysk regering nu kommit på plats antas underlätta för att ett beslut kan tas i veckan.

Det tyska förslaget om bindande kontrakt mellan medlemsländerna och kommissionen, där krisande euroländer åtar sig att genomföra vissa reformer i utbyte mot finansiellt stöd, väntas få klartecken av övriga EU-länder.

För första gången ska ledarna diskutera försvarsfrågor på högsta EU-nivå.  De ska bland annat ta upp gemensamma insatser utanför unionen. Få konkreta uppgörelser väntas dock, försvarsfrågor ligger nästan helt på medlemsländernas bord att själva styra över.

Stats- och regeringscheferna tros även ta upp frågan om automatiskt utbyte av bankkontouppgifter i syfte att komma åt skattesmitare. Österrikes och Luxemburgs finansministrar har fortsatt att blockera en överenskommelse. Förhoppningen är att frågan ska kunna lösas på högre nivå.

En rad andra frågor står även på dagordningen, däribland: ungdomsarbetslöshet, inre marknaden, datalagringsdirektivet, utvidgning, energi och migration.