Den ryske presidenten Vladimir Putin har pressat flera länder att inte närma sig EU. Arkivbild

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryska påtryckningar skyndar på EU-avtal

EU-ländernas ledare har beslutat att snabba på förberedelserna för samarbetsavtal med Georgien och Moldavien på grund av oro för eventuella ryska påtryckningar. Samtidigt håller man dörren öppen för Ukraina men enligt regeringscheferna finns ingen vilja hos landets president att underteckna avtalet.

På EU-toppmötet i Bryssels andra dag slog medlemsländernas stats- och regeringschefer fast att EU senast i augusti nästa år är berett att underteckna associations- och handelsavtal med Georgien och Moldavien.

– Vi förutser att det kan bli mer av ett politiskt tryck på dessa två länder att inte fullfölja närmandet till Europeiska unionen, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) efter mötet och syftade på den senaste tidens påtryckningar från Moskva som vill hålla länderna kvar inom det som man ser som sin intressesfär.

Ryssland har tidigare pressat länderna att inte närma sig EU. Bland annat har Ryssland tidigare inför embargo på vissa moldaviska produkter som vin och grönsaker.

Avtalen liknar de som Ukraina i slutet av november överraskande beslutade att inte underteckna vid ett toppmöte i Vilnius vilket utlöste omfattande demonstrationer i landet.  President Viktor Janukovitj har sedan dess istället närmat sig Ryssland som erbjudit Ukraina bland annat lån.

– Många är väl av uppfattningen att det inte finns hos president Janukovitj någon verklig vilja att komma närmare Europeisk unionen och underteckna avtalet, sade Fredrik Reinfeldt.

EU håller dock ännu dörren öppen för Ukraina att underteckna avtalet.

I slutsatserna från mötet skärper EU-ländernas ledare tonen mot Ryssland och insisterar att länder måste fatta sina beslut ”utan otillbörligt yttre tryck”.

– Vi har återigen tydliggjort i slutsatserna att vi är av den meningen att varje land måste ta sina politiska beslut i självständighet, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

På toppmötet diskuterades också situationen i Syrien och Centralafrikanska republiken. Även migration stod på dagordningen men ledarna ska återkomma till frågan vid EU-toppmötet i juni.