Underhuset i det rumänska parlamentet har antagit en lag som väcker stark kritik. Arkivbild.

Bild: IMF

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rumäniens politiker kan bli åtalsimmuna mot korruption

Rumänien håller på att anta en lag som gör att politiker inte kan fällas för korruption. Redan dömda kan dessutom slippa straff.

Underhuset i det rumänska parlamentet godkände på tisdagen ett ändringsförslag i brottsbalken som gör att politiker och advokater inte längre kan anklagas för korruption, intressekonflikt och mutbrott.

Rumänska politiker som tidigare dömts för detta kan därmed blir frikända, enligt landets anti-korruptionsbyrå DNA.

Lagändringen som röstades igenom utan debatt innebär att landets president, parlamentariker, andra högt uppsatta politiker och en rad juristyrken inte längre ses som ”offentliga tjänstemän”. De omfattas då inte av korruptionslagarna.

Landets president Traian Băsescu måste underteckna lagen innan den kan bli verklighet. Han har dock lovat att inte göra detta.

– Om lagen riktades mot det politiska klientelet som redan sitter i fängelse eller som är nära att dömas är tilläggen till brottsbalken dramatiska och river upp tio års arbete för anti-korruptionsinstitutionerna, sade Traian Băsescu, rapporterar Independent Balkan News Agency.

EU-kommissionen, som specialgranskar Rumänien och Bulgarien, överraskades av lagändringen, men hade på onsdagen ännu inte sett själva lagstiftningstexten.

– Kommissionens position är tydlig. Offentliga tjänstemän som har lagstiftande, verkställande, administrativa eller rättsliga arbeten borde täckas av korruptions- och intressekonfliktsregler. Alla medborgare är lika inför lagen, sade EU-kommissionens talesperson Mark Gray på onsdagen.

Även flera ambassader i Bukarest reagerade starkt på att lagförslaget gick igenom.

”Tilläggen till brottsbalken som godkändes i går i deputeradekammaren innebär ett steg tillbaka för Rumänien. Det är mycket nedslående att dessa ändringar genomfördes utan samråd, debatt, och möjlighet för rättsliga myndigheter eller det civila samhället att bemöta de föreslagna ändringarna.”, heter det i ett skarpt uttalande från den amerikanska ambassaden i Bukarest.

Enligt anti-korruptionsbyrån DNA är 28 parlamentariker dömda eller åtalade för korruption. Även över hundra borgmästare och biträdande borgmästare som utreds för olika korruptionsbrott kan inte dömas om lagen blir verklighet

Rumänien är enligt Transparency Internationals årliga ranking av korruptionen i världen tillsammans med Italien det tredje mest korrupta landet i EU