EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle har börjat tröttna på den ukrainska obeslutsamheten. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: Ukrainaavtalet läggs på is

EU-kommissionär Štefan Füle antyder att Bryssel inte längre är villigt att skriva under ett omfattande samarbetsavtal med Ukraina. Men utrikesminister Carl Bildt menar att dörren ännu öppen för ett undertecknande och anklagar landets president för att prata med kluven tunga.

EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle twittrade på söndagen något som tolkats som att EU inte längre är villigt att skriva under det associations- och handelsavtal som Ukraina för tre veckor sedan överraskande vägrade att skriva under.

– Presidentens och regeringens ord och handling när det gäller associationsavtalet [går] längre och längre isär. Deras argument har ingen förankring i verkligheten. Arbetet [läggs] på is, fick inget svar, twittrade Štefan Füle på söndagen.

Men enligt utrikesminister Carl Bildt (M) är EU fortfarande berett att skriva under så länge Ukraina uppfyller unionens tre villkor.

– Vi avbryter inte. Vi är beredda att skriva under avtalet i slutet av veckan vid [EU-toppmötet], sade Carl Bildt på väg in för att träffa sina europeiska kollegor och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Bryssel på måndagen.

Ukraina slits mellan att skriva under avtalet, som skulle hjälpa landets usla ekonomi, och ryska påtryckningar om att istället gå med i en Moskvaledd tullunion.

Carl Bildt håller med utvidgningskommissionär Füle om att Kiev ger tvetydiga budskap.

– Det är mycket dubbelprat. President Janukovitj säger en sak ena dagen och en annan den andra. Och en sak till vissa människor och en annan till andra. Det är alldeles uppenbart att det är betydande oklarhet i Kiev om vilken politik man ska föra, sade Carl Bildt som är tveksam till att någon förändring i en ukrainska inställningen kan ske utan ett regeringsskifte.

– Jag har svårt att se att de reder ut svårigheterna utan någon typ av politisk förändring, sade Carl Bildt.

Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle tror på ett underteckande.

– Detta finns ännu en viss förhoppning om att Ukraina undertecknar avtalet, sade Guido Westerwelle.

I Ukraina gör samtidigt president Viktor Janukovitj allt för att vinna tid. Regeringspartiet Regionernas parti vill att regeringen ska omformas, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi har lagt fram ett krav till [premiärminister] Azarov att ombilda regeringen till  90 procent, sade den ukrainska parlamentsledamoten Anna German som tillhör president Viktor Janukovitjs regeringsparti.

På tisdag ska Janukovitj åka till Moskva för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin. Enligt diplomater väntas han då att underteckna flera ekonomiska överenkommelser med Moskva, bland annat om förmånlig lån, lägre gaspriser och gemensama ekonomiska projekt, rapporterar European Voice.

På söndagen samlades enligt medieuppgifter runt 200 000 demonstranter på Självständighetstorget i Kiev för att mana på president Viktor Janukovitj att närma sig Bryssel.