Hoppa till artikelns andra spalt.

Könskvotering vinner terräng

EU-parlamentet stödjer med stor majoritet ett förslag om att införa kvotering för kvinnor till företagsstyrelser. Inför förhandlingarna med medlemsländerna kan en nylig tysk helomvändning hjälpa förespråkarna.

Med siffrorna 459, för, 148 emot och 81 som avstod ställde sig EU-parlamentet på onsdagen bakom kommissionens förslag om att minst 40 procent av styrelseledamöterna i europeiska börsnoterade företag senast 2020 ska vara kvinnor.

– Dagens EU-parlamentsomröstning är ett historiskt ögonblick för jämställdheten i Europa, sade EU:s justitiekommissionär Viviane Reding som står bakom förslaget.

En majoritet av de svenska EU-parlamentarikerna röstade emot förslaget.

Nu väntar förhandlingar mellan medlemsländerna och EU-parlamentet. Flera medlemsländer, däribland Sverige, har varit skarpt emot förslaget. Men i motståndarnas tyngsta land, Tyskland, enades nyligen de regeringsförhandlande partierna om att införa en nationell kvotering till tyska bolagsstyrelser. Detta innebär att förutsättningarna för EU-förhandlingarna kan komma att ändras.

I dag når inget av EU-länderna målet på 40 procent kvinnor. I genomsnitt är cirka 17 procent av de börsnoterade företagens styrelseledamöter i EU kvinnor. Bäst till ligger Finland och Lettland där siffran är 29 procent.