Hoppa till artikelns andra spalt.

Irland och Spanien lämnar krisprogram

De två länderna blir de första att lämna de internationalla långivarnas krisprogram och kan snart börja stå på egna ben.

– Jag vill gratulera både Irland och Spanien och det irländska och spanska folket för dagens beslut, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på torsdagen efter att euroländernas finansministrar inom eurogruppen träffats i Bryssel.

Den irländske finansministern Michael Noonan meddelade att man inte behöver ta ett tidigare planerat säkerhetslån. Landet kan i mitten av december åter börja låna pengar på den internationella valutamarknaden.

– Emedan utmaningar kvarstår har Irland gjort imponerande framsteg och är väl lämpat att göra ett framgångsrikt och varaktigt programutträde, sade Olli Rehn som tillade att detta är ett bevis på att ”ett beslutsamt genomförande av omfattande reformer” kan vända ett lands ekonomiska lycka.

Sammanlagt har Irland lånat motsvarande 760 miljarder kronor efter att den irländska staten tvingats gå in och rädda flera banker till följd av en spräckt bostadsbubbla.

Även Spanien, som fick ett krislån för att rädda sina vacklande banker, kan vid årsskiftet återgå till att låna på den internationella valutamarknaden. I juni 2012 godkände eurogruppen ett lån på motsvarande 900 miljarder kronor till Spanien som dock bara använt motsvarande 375 miljarder.

De euroländer som fortfarande genomgår krisprogram är Grekland, Portugal och Cypern.