Den litauiska presidenten Dalia Grybauskaitė, Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och Kommissionsordförande José Manuel Barroso lyckades inte övertala den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj att skriva under EU-avtalet.

Bild: Litauiska ordförandeskapet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU skyller Ukrainamisslyckande på Ryssland

Trots ihärdiga försök nobbar Ukraina EU:s långtgående handelsavtal. Nu riktar EU skarp kritik mot Ryssland och den ukrainske presidenten.

För en vecka sedan överraskades Bryssel av den ukrainske presidenten Viktor Janukovitjs beslut att avbryta undertecknandet av ett långtgående handelsavtal med EU. Undertecknandet skulle ha krönt fredagens toppmöte i litauiska Vilnius. Men trots ihärdiga försök i samband med mötet har Janukovitj inte ändrat sig.

– Den ukrainske presidenten är inte beredd att gå längre med EU-integrationen, status quo har inte förändrats, sade den litauiska presidenten Dalia Grybauskaitė på fredagen.

Litauen, som innehar EU:s roterande ordförandeskap, hade satt mycket prestige i att få avtalet undertecknat. Även för resten av EU är beslutet en besvikelse. Misslyckandet skylls på både den ukrainske presidentens brist på politiska vilja och på starka påtryckningar från Ryssland. Orden från EU-ledarna var ovanligt hårda.

– Vi måste åsidosätt kortsiktiga politiska kalkyler och inte ge efter för yttre tryck, inte minst från Ryssland. Vi har vid ett flertal tillfällen sagt att ryska åtgärder mot länderna i Östliga partnerskapet är oförenliga med hur internationella relationer bör fungera på vår kontinent på 2000-talet, sade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy.

Han pekade även på de omfattande demonstrationerna som ägt rum i Ukraina till försvar för associations- och handelsavtalet och på beräkningar som visar att den vacklande ukrainska ekonomin skulle växa med sex procent om avtalet gick i hamn.

– Vi är på det ukrainska folkets sida, sade Herman Van Rompuy.

Kommissionsordförande José Manuel Barroso avvisade samtidigt det rysk-ukrainska förslaget att göra en överenskommelse mellan Kiev, Bryssel och Moskva.

– Det är såklart helt oacceptabelt. När vi gör uppgörelser med ett land bjuder vi inte in ett tredje land för att förhandla fram ett bilateralt avtal, sade José Manuel Barroso.

Både den tyska förbundskanslern Angela Merkel och franske presidenten François Hollande skyllde misslyckandet på den ukrainske presidenten.

EU lämnar dörren öppen för ett undertecknande förutsatt att unionens tre villkor uppfylls.

Janukovitj öppnar dock för en framtida underskrift, möjligen under mars 2014, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under mötet tog EU steg mot liknande association- och handelsavtal med Georgien och Moldavien.

– De avtal som paraferades i dag är den mest avancerade i sitt slag som någonsin förhandlats fram av EU, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och syftade på den process, parafering, där förhandlarna signerar var och en av de hundratals sidorna i avtalen.

Ett undertecknande kan ske först efter att avtalet översatts, godkänts i alla nationella parlament och genomgått en rad andra tekniska förberedelser.

EU närmade sig även en uppgörelse om visumfrihet med Azerbajdzjan.

Fredagens toppmöte var det tredje inom EU:s så kallade Östliga partnerskapet som syftar att binda de sex forna sovjetrepublikerna Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan och Armenien närmare EU.

Idén om ett östligt partnerskap väcktes av Polen men initierades i EU av Polen och Sverige i maj 2008.

Det östliga partnerskapet tog våren 2009 de första stegen för att föra länder i östra Europa i ett fördjupat och långtgående samarbete med EU. Syftet är att länderna i högre grad ska anpassa sig till EU:s normer och regler för ekonomi, politik och det civila samhället.

Nästa toppmöte inom partnerskapet planeras äga rum under första halvan av 2015 i den lettiska huvudstaden Riga.