EU:s handelskommissionär Karel De Gucht har råkat i onåd med belgiska skatteverket. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär sitter kvar trots misstankar om skattebrott

Bara drygt ett år efter att EU-kommissionären John Dalli fick lämna sin post har en ny kommissionär hamnat i blåsväder.

Det belgiska skatteverket kräver Belgiens EU-kommissionär Karel De Gucht på motsvarande närmare åtta miljoner kronor. Men handelskommissionär De Gucht menar att fallet inte på påverkar hans jobb.

– Tvisten med skatteverket är en privat angelägenhet som inte har något att göra med mitt mandat som kommissionär, sade Karel De Gucht som strävar efter att få sitt mandat förlängt efter EU-valet 2014, på söndagen i TV-programmet De zevende dag.

2005 ska De Gucht och hans fru ha underlåtit att deklarera en vinst på en aktieförsäljning på motsvarande drygt 10,5 miljoner kronor.

Kommissionen har dock fortsatt förtroende för handelskommissionären trots deras uttalande policy mot skatteflykt.

– Vi kommer att respektera principen om oskuld. Fallet är inte relaterat med hans funktion som kommissionär, sade Pia Ahrenkilde Hansen, EU-kommissionens talesperson på fredagen.

Hon tillade att Karel De Gucht urskuldat sig för kommissionsordförande José Manuel Barroso att han inte gjort något fel och att fallet härstammar från 2005 – fyra år innan De Gucht blev kommissionär.

I oktober förra året fick dåvarande hälsokommissionär John Dalli sparken av Barroso efter misstankar om att denna varit involverad i en muthärva i samband med EU:s tobaksdirektiv. Dalli har dock inte dömts för sin påstådda inblandning i härvan. På Malta, hans hemland, menar polisen att det inte framkommit något bevismaterial för att åtala Dalli.

EU-kommissionens Pia Ahrenkilde Hansen avvisade alla jämförelser mellan De Gucht och Dalli. Samtidigt undvek hon att svara på huruvida De Gucht måste avgå om han döms för bedrägeri.

Den 25 november hamnar frågan i Gents tingsrätt. Enligt uppgift i belgisk media kommer familjen De Guchts advokater då att plädera för att skatteverket inte hade rätt att inspektera deras bankkonto. Det var tack vare att skatteinspektörerna gjorde detta som de upptäckte den obeskattade aktievinsten.

De motsvarande åtta miljonerna som det belgiska skatteverket kräver inbegriper förutom det uteblivna beloppet en bot på 50 procent och räntan på pengarna.

Karel De Gucht har tidigare varit belgisk utrikesminister och tillhör det liberala partiet Open VLD.