Hoppa till artikelns andra spalt.

Dansk tidning: EU försöker styra mediabilden av USA-avtal

EU-kommissionen försöker få med sig medlemsländerna på en mediestrategi inför det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA.

I fredags inbjöds EU-länderna till ett hemligt möte med kommissionen för att arbeta igenom en kommunikationsstrategi om det omfattande frihandelsavtalet med USA som just nu håller på att förhandlas fram.

”Vi måste ha en strategi där vi lokaliserar vår kommunikationsinsats i medlemsländerna på ett radikalt annat sätt än vad man gjort vid tidigare handelsinitiativ”, skriver kommissionen i ett internt dokument som den danska tidskriften Notat läst.

Annons

Kommissionen menar att man hittills lyckats ”hålla styr på mainstreammediernas berättelser”.

”Den största utmaningen är att se till att de breda allmänheten i varje medlemsland har en förståelse för att avtalet är ett initiativ som strävar efter att leverera tillväxt och jobb”, heter det.

När ett tidigare stort internationellt avtal, kallat Acta, förhandlades fram förlorade kommissionen, som leder unionens förhandlingar, greppet om mediabilden till avtalets kritiker. Efter en massiva protester från medborgarna i medlemsländerna röstades Actaavtalet i juli 2012 ned av EU-parlamentet.