Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i samtal. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel vill ha skärpt EU-kontroll över euroländernas budgetar

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill ge mer makt till EU-kommissionen att övervaka euroländernas budgetar.

I torsdags ska den tyska förbundskanslern Angela Merkel under ett möte med Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy inför denna veckas EU-toppmöte ha berättat om sina långtgående planer för euroländerna, rapporterar der Spiegel utan att ange källan.

Hon vill öka EU-kommissionens inflytande över euroländernas budgetar. Detta ska ske genom att kommissionen och ett euroland skriver ett bindande kontrakt för att öka konkurrenskraft, investeringar eller budgetdisciplin. Landet ska i gengäld få pengar från en framtida gemensam budget för eurozonen.

För att göra detta krävs att EU:s fördrag öppnas för omförhandling – en process som kan bli både långdragen och snårig.

Der Spiegel rapporterar att reaktionen planen bland övriga euroländer varit svalare än ljummen. Även hennes framtida koalitionsparti, socialdemokratiska SPD, väntas vara mycket skeptiskt till hennes idé.

Förslaget om bindande kontrakt mellan kommissionen och euroländerna har tidigare cirkulerat i EU-kretsar men mött på motstånd. Under våren lade både Angela Merkel och Frankrikes François Hollande fram liknande förslag.