Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande har hittat en fråga att enas kring.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Hollande kräver besked om spioneri

Frankrike och Tyskland bjuder in övriga EU-länder för att inleda samtal med USA om spionage.

Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som båda haft omfattande spioneriskandaler i sina länder där amerikanska NSA pekas ut som skyldigt, vill föra samtal med USA innan slutet av året om avlyssningen.

– Det har varit en omskakning av förtroendet. Något måste förändras för framtiden och det radikalt, sade Angela Merkel efter ett i annat torrt EU-toppmöte som fick nytändning av avslöjandet att hennes mobiltelefon avlyssnats av USA.

Målet är enligt Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy att framarbeta ”en förståelse om ömsesidiga relationer på det området”.

Även övriga EU-länder bjuds in till samtalen med Sverige ställer sig så länge utanför. Enligt uppgift ska Storbritanniens David Cameron vara den ledare som starkast kritiserade det fransk-tyska initiativet.

Dock fanns enligt Angela Merkel inga krav från EU-ledarna på att avbryta de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan USA och EU.

På torsdagskvällen avslöjade The Guardian med stöd av uppgifter från visselblåsaren Edward Snowden att USA avlyssnat 35 icke namngivna internationella ledare.  

Merkel och Hollande ska återrapportera om sina kontakter med USA vid EU:s decembertoppmöte.