Den ryska enklaven Kaliningrad är inklämd mellan Litauen och Polen.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Litauen ryter till mot Ryssland

Litauen talar högt om att spärra tillträdet till den ryska enklaven Kaliningrad om Moskva fortsätter pressa sina grannar.

Litauen, som för närvarande innehar EU:s roterande ordförandeskap, har under de senaste veckorna fått lastbilar kvarhållna upp till 20 dagar av ryska tullen.

– Om sådana politiskt motiverade ageranden fortsätter – utan att förklaring ges – kan det få en negativ effekt på EU:s och Rysslands relationer, sade den litauiske utrikesministern Linas Linkevičius till nyhetsbyrån AFP.

Ordförandelandet prioriterar det Östliga partnerskapet där sex forna sovjetrepubliker kan närma sig EU – något som väcker ont blod i Moskva som hotat eller genomfört sanktioner mot de flesta av de länderna. Den litauiske utrikesministern spekulerade i att svara med samma medicin.

– Som alla vet är Kaliningradregionen geografiskt isolerad så vi kan vidta åtgärder för att skära av något. Vi skulle kunna skära av tåg, men inte bara tåg, även tillgången på varor, vad som helst, sade Linas Linkevičius som dock tillade att detta inte diskuterats och att detta ”inte är deras metoder”.

Vid ett toppmöte i slutet av november väntas EU och Ukraina skriva under ett långtgående handels- och associationsavtal och ta steg mot frihandelsavtal med Georgien och Moldavien. För de övriga tre länderna inom det Östliga partnerskapet, Vitryssland, Armenien och Azerbajdzjan, väntas inget ytterligare närmande till EU.