EU-parlamentets rättighetsutskott röstade för förhandlingsmandat för både dataskyddets direktiv och förordning med en överväldigande majoritet.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker styr upp dataskydd

EU-parlamentets rättighetsutskott har röstat för starkare regler för dataskydd. Bland annat kan internetbolag som lämnar ut känsliga uppgifter tvingas böta 100 miljoner euro.

– [Måndagens] omröstning är ett genombrott för dataskyddsregler i Europa, sade Jan Philipp Albrecht, den gröne EU-parlamentarikern som ansvarar för frågan i EU-parlamentet.

I den antagna texten måste företag som ombeds av ett land utanför EU att lämna ut personuppgifter först få tillstånd av medlemslandets dataskyddsmyndighet. Företaget måste dessutom informera personen i fråga. Bryter företaget mot regeln ska de riskera böter på upp till 100 miljoner euro, motsvarande närmare 900 miljoner kronor, eller högst fem procent av omsättningen.

Privatpersoner ska även få rätt att begära hos ett internetföretag som Facebook eller Google att deras persondata raderas.

Förslaget som presenterades av kommissionen i början av 2012 är en uppdatering av tidigare EU-regler från 1995 och har fått runt fyra tusen ändringsförslag och har kantats av hård lobbying från främst amerikanska internetföretag.

Omröstningen som fick ett överväldigande stöd i utskottet innebär att EU-parlamentet nu kan inleda förhandlingar med medlemsländerna om ett uppdaterat dataskydd i unionen.