Angela Merkel, Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och Mark Rutte diskuterar under EU-toppmötet.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ekonomi och tillväxtfrågor dominerade toppmöte

Finansieringshjälp för mindre företag, dataskydd och bankunion var några av de frågor som diskuterades på veckans EU-toppmöte.

Under det ovanligt spretiga oktobertoppmötet i Bryssel fattades som väntat inga stora beslut. Istället blev det lite av varje.

– Efter åratal av att ha diskuterat finanskriser och krishantering har vi på det här toppmötet diskuterat det som lägger strukturen för tillväxt för framtidens jobb, sade Fredrik Reinfeldt på fredagen efter mötet och syftade på diskussionspunkterna om den digitala inre marknaden och tjänstesektorn.

Toppmötet var det första på fyra månader – det längsta uppehållet mellan två EU-toppmöten sedan finanskrisen började.

Torsdagen dominerades av avlyssningsskandalen där Tyskland och Frankrike kräver besked om det amerikanska spioneriet. Men även frågor om ekonomin och valutasamarbetet avhandlades under de två dagarna.

En av höstens större frågor i Europa har varit finansiering av små och medelstora företag i Sydeuropa. För att skapa bättre förutsättningar för utlåning uttalande EU-ledarna sitt stöd till förslaget om att öka medlen till Europeiska investeringsbanken EIB så att denna i sin tur kan låna ut pengar till företagen. Hur utlåningen ska gå till ska utredas ytterligare. Att låna ut pengar till EIB är frivilligt för medlemsländerna.

– En del av mina europeiska kollegor sitter i ekonomier där de inte har fungerande [utlånings-]marknader. Och då är det här livlinan till finansiering av småföretag, sade Fredrik Reinfeldt.

Frankrike, Polen och Tyskland pressade under mötet på för att skynda på med EU:s uppdaterade dataskydd och få det beslutat innan EU-valet 2014. Men Sverige, Storbritannien, Tjeckien och Ungern argumenterade för att förslaget istället ska genomarbetas grundligt. Kompromissen blev ett ”lägligt införande” av EU:s nya dataskydd.

Fyra förslag togs fram för att fylla de runt 900 000 vakanta IT-jobben som beräknas finnas i EU 2015.

EU-ledarna vill att bankunionen ska vara klar innan årsskiftet så att beslut kan tas innan EU-valet. Men beslut om bindande kontrakt mellan euroländer och kommissionen i utbyte mot stöd ur en eventuell framtida eurozonsfond ska tas på nästa EU-toppmöte i december, då Tyskland väntas ha fått en regering på plats.

Regeringscheferna diskuterade även det stundande toppmötet i litauiska Vilnius där ett omfattande associations- och handelsavtal med Ukraina är huvudpunkten. Nyliga signaler pekar på att det inte blir någon underskrift men alla håller inte med.

– Vi förväntar oss att vi kommer kunna skriva under med Ukraina eftersom de är redo att rösta igenom de nödvändiga lagarna, sade Dalia Grybauskaitė, president i Litauen som för närvarande är EU:s ordförandeland och har drivit frågan hårt.