Sveriges och Tysklands utrikesministrar Carl Bildt och Guido Westerwelle diskuterar. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Carl Bildt: Ukraina inte redo för EU-avtal

Enligt utrikesminister Carl Bildt har Ukraina ännu inte uppfyllt kraven för att EU ska underteckna ett långtgående handelsavtal med Kiev.

Med drygt en månad kvar till toppmötet i litauiska Vilnius mellan EU och de sex forna Sovjetrepublikerna i det så kallade Östliga partnerskapet kommer signaler att Ukraina inte gör tillräckligt för att Bryssel ska underteckna det stora associations- och handelsavtalet som sedan en tid varit klart för signering.

– Det är uppenbart att Ukraina ännu inte uppfyllt kraven, sade utrikesminister Carl Bildt (M) på måndagen när han träffade sina EU-kollegor för att diskutera frågan i Luxemburg.

Enligt Carl Bildt är det den av EU-parlamentet sammansatta kommitté bestående av den förre polske presidenten Aleksander Kwaśniewski och tidigare EU-talmannen Pat Cox som kommer att få avgöra huruvida Ukraina gjort tillräckligt när den den 15 november presenterar sin slutrapport.

– Om de ger grönt ljus räcker det för mig. Men som det ser ut nu blir det inte det, sade Carl Bildt

”Tiden för att säkra en fungerande lösning håller på att rinna ut”, heter det i ett uttalande från de forna toppolitikerna.

Tysklands utrikesminister Guide Westerwelle, vars hemland lovat att ta emot den ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko och ge henne vård för sina ryggskador om hon släpps, menar att det är upp till Ukraina att ta nästa steg och det är brådskande.

– [Tymosjenko] är ett fall av stor symbolisk betydelse. Vi förväntar oss att fallet löses innan. Lösningen ligger hos Ukraina. Det är viktigt att man inte väntar till sista minuten, sade Guide Westerwelle.

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj vill inte benåda Julia Tymosjenko som avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk. Men två åtal mot henne har lagts på is och presidenten har signalerat att hon kan få åka till Tyskland för vård men att hon sedan måste tillbaka till Ukraina.

I februari 2015 går ukrainarna till presidentval och Janukovitj vill inte ställas mot sin forna ärkefiende Tymosjenko som lovat att ge sig in i politiken igen om hon blir fri.

När de gäller de två andra av de tre övergripande EU-kraven på Ukraina, lagstiftning inom rättsväsendet och i valsystemet, har landet kommit längre enligt Carl Bildt.

– I huvudsak kan man säga att de på de övriga punkterna rört sig framåt rätt hyggligt under den senaste tiden, sade Carl Bildt som i dagarna tillsammans med den polske utrikesministern Radosław Sikorski besöker Ukraina, Moldavien och Georgien – de tre länder som EU hoppas knyta närmare sig på novembermötet i Vilnius – för att utvärdera läget.

Utrikesministrarna diskuterade även eventuella åtgärder om det blir ytterligare ryska reaktioner på vad Moskva ser som ett intång i deras intressesfär. Hittills har Ryssland utövat påtryckningar på flera av länderna i Östliga partnerskapet men även på EU:s nuvarande ordförandeland Litauen.

Frågan om Ukraina står även på dagordningen när EU-ländernas regeringschefer i veckan träffas i Bryssel.

EU vägrade i december 2011 att skriva under avtalet med Ukraina med motiveringen att landet inte uppfyllt kraven.