"Vi som arbetar är inga idioter" står det på plakatet som den spanska demonstranten håller i. Arkivbild.

Bild: -

Hoppa till artikelns andra spalt.

Spanjorerna kvar i stålbadet - frysta löner även nästa år

Lönerna för 2,5 miljoner offentliganställda i Spanien blir kvar i frysboxen nästa år. Fackliga beräkningar visar att de anställda tappat 20 procent av sin köpkraft på grund av åtstramningspolitiken.

Det spanska finansministeriet bekräftade på torsdagen att lönerna för landets drygt 2,5 miljon offentliganställda i stat och regioner fryses nästa år - för fjärde året i rad. Syftet är att få ner landets stora budgetunderskott och förbättra statens finanser. Det rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Beskedet kommer efter att landets borgerlige premiärminister Mariano Rajoy tidigare i veckan i ett tal i parlamentet gjorde en stark antydning att så skulle bli fallet. Pressen på de offentliganställdas löner inleddes med en femprocentig lönesänkning under den socialistiska regeringen 2010 och har sedan följts av lönestopp.

Fackföreningar uppskattar att de anställda har förlorat 20 procent av sin köpkraft som en följd av åtstramningarna.

Av premiärministerns parlamentstal framgick att regeringen tror på en tillväxt nästa år på 0,7 procent. Det är en uppjustering mot tidigare prognos på 0,5 procent. Budgetunderskottet som är på väg ner väntas i år bli 6,5 procent. Det är i linje med det EU-undantag som Spanien fick i maj: att budgetunderskottet får vara max tre procent senast 2016.  

Arbetslösheten i Spanien är en av EU:s högsta och har i flera månader i år legat på drygt 26 procent med en marginell nedgång sedan april.

EU-kommissionär Olli Rehn med ansvar för ekonomiska frågor välkomnade i augusti ett IMF-förslag om att sänka spanska löner med tio procent i utbyte mot stärkt konkurrenskraft och lägre arbetslöshet.