Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryssland pressar på – Armenien överger EU-spåret

Armenien byter oväntat fot och överger EU-samarbetet för att istället närma sig Ryssland.  Samtidigt ökar Ryssland trycket på Moldavien att hålla sig borta från Bryssel.

Armeniens president Serzj Sargsyan meddelade på tisdagen att landet beslutat sig för att gå med i en av Ryssland ledd tullunion där Vitryssland och Kazakstan ingår. Detta innebär att landet inte kan ansluta sig till det handels- och associationsavtal som Armenien förhandlat med EU om sedan 2009.

– Det är ju en kovändning av den armeniska ledningen. Vi får se vad detta innebär. Jag tror att det är en rätt äventyrlig väg för Armenien, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till Ekot på onsdagen.

Annons

Orsaken till det oväntade beslutet är enligt presidenten att landet redan har ett långtgående militärt samarbete med det sedan länge allierade Ryssland. Carl Bildt menar däremot att ryska vapenaffärer med Armeniens ärkefiende Azerbajdzjan har ökat landets beroende av Ryssland.

Samtidigt riktade den ryske biträdande premiärministern Dmitrij Rogozin i en intervju med Rossija-24 hot mot Moldavien som också förhandlar om ett sådant avtal med EU. Enligt Rogozin skulle det få ”allvarliga konsekvenser” om Moldavien skriver under avtalet med EU.

Armenien och Moldavien ingår i EU:s Östra partnerskap som syftar att binda länderna närmare Bryssel – något som väckt ont blod i Moskva.

Ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare försökt få Ukraina att tänka om innan landet i november väntas skriva under handels- och associationsavtalet med EU.