Den nederländske socialministern Lodewijk Asscher i samtal med kollegor. Arkivbild

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna oroas för lönedumpning

Både den nederländska regeringen och medborgarna hyser farhågor för vad som ska hända när bulgarer och rumäner vid årsskiftet får tillgång till landets arbetsmarknad på samma villkor som övriga EU-bor. 

Den nederländske socialministern och socialdemokraten Lodewijk Asscher oroas för lönedumpning när bulgariska och rumänska arbetare vid årsskiftet har rätt att arbeta i Nederländerna.

– Om sextio arbetare från de länderna tillfrågas att arbeta för fem euro sträcker sextio människor upp handen. Och för mindre gör de det troligen också, sade Lodewijk Asscher under en tv-debatt på nederländska Vara på måndagen och syftade på den nederländska minimilönen på fem euro i timmen.

För att minska antalet rumäner och bulgarer som kommer till Nederländerna har regeringen låtit göra varnande filmer som hur dåligt det kan vara för migrantarbetare i Nederländerna.

– Det är en mycket viktig varning, sade Lodewijk Asscher som dock får mothugg av den rumänska sysselsättningsministern Mariana Câmpeanu.

– Överdrivet. Nederländerna är det minst populära landet för rumäner att åka till, sade Mariana Câmpeanu, rapporterar Trouw.

Den nederländske socialministern kritiserade EU-kommissionen för att inte ta frågan på allvar.

– Så fort man gör en kritisk påpekan viftar [kommissionen] bort det som "mot Europa", sade den nederländske ministern som tillade att han bjudits in av den ansvarige kommissionären László Andor för att berätta för sina europeiska kollegor om situationen i Nederländerna.

Enligt kommissionen har inget medlemsland ännu kunnat presentera några bevis att det finns några problem med ”social turism”.

Enligt en nylig opinionsundersökning är 81 procent av nederländarna mot att landets arbetsmarknad öppnas för rumäner och bulgarer.

Sedan tidigare har Storbritannien och Tyskland uttryckt oro för vad de menar kan bli en ”fattigdomsflykt” när även deras arbetsmarknader öppnas för rumäner och bulgarer första januari 2014.