Annons

Förbundskansler Angela Merkel och socialdemokratiske förbundskanslerkandidaten Peer Steinbrück väntas förhandla om en ny storkoalition. Arkivbild.

Bild: SPD/EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel söker majoritet

Angela Merkels kristdemokratiska parti vann valet men hennes koalitionsregering föll. Nu måste Merkel söka stöd hos sina politiska motståndare. 

Angela Merkels kristdemokratiska CDU tillsammans med systerpartiet CSU gjorde på söndagen partiets bästa resultat sedan 1994 – 41,5 procent av rösterna. Trots framgången – partiet ökade med närmare åtta procentenheter i jämförelse med förra valet – måste hon nu hitta en koalitionspartner bland sina ideologiska motståndare de rödgröna. Hennes gamla koalitionspartner, liberala FDP, som inte klarade femprocentsspärren, åker ur förbundsdagen för första gången sedan 1949.

Valresultatet har gett en rödgrön majoritet i förbundsdagen bestående av socialdemokraterna, de gröna och vänstern. I tysk media spekuleras dock om en storkoalition mellan kristdemokrater och socialdemokratier. Oavsett om det blir detta alternativ eller att kristdemokrater och de gröna samregerar kommer den tidigare politiken i Tyskland sannolikt att förändras.

Under en presskonferens på måndagen meddelade Angela Merkel att hon inlett koalitionssamtal med valtvåan socialdemokratiska SPD men uteslöt samtidigt inte att samtal med de gröna.

– Vi är öppna för samtal, sade Angela Merkel.

SPD:s förbundskanslerkandidat Peer Steinbrück och dess partiordförande Sigmar Gabriel vill dock inte ge något besked innan fredag då partiledningen träffas. Sigmar Gabriel sade under deras presskonferens att det nu är upp till Angela Merkel att hitta en koalitionspartner.

Annons

– Inget är beslutat, det finns ingen automatik [i att en storkoalition ska formas], sade Sigmar Gabriel.

Mellan 2005 och 2009 satt Angela Merkel i koalitionsregering med SPD, då tog förhandlingarna drygt två månader. Samregerandet sågs av många bedömare som fördelaktig för CDU men till nackdel för SPD som förlorade i opinionen.

Under måndagsförmiddagen avgick de två språkrören för det tyska miljöpartiet Claudia Roth och Cem Özdemir efter att partiet tappat röster i jämförelse med förra valet.

Även liberala FPD:s partiledare Philipp Rösler avgick på måndagen efter det dåliga valresultatet.

Euro-kritiska Alternative für Deutschland klarade inte förbundsdagens femprocentsspärr.