Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italiens regering kan spricka efter Berlusconis skattebrott

Om frågan om Silvio Berlusconis immunitet som senator inte löses inom kort kan den knappt fem månader gamla italienska regeringens saga vara all.

Sedan Italiens högsta domstol funnit att den skandalomsusade och tidigare premiärministern Silvio Berlusconi är skyldig till skattebedrägeri diskuterar landets parlament huruvida han ska förlora sin plats i senaten. Frågan splittrar regeringskoalition där Silvio Berlusconis högerparti, som tillsammans med socialdemokraterna ingår i regeringen, hotar att dra bort sitt stöd om Berlusconi slängs ut från senaten.

Silvio Berlusconi ska dessutom under onsdagen ha spelat in ett videoklipp där han tillkännager att hans parti lämnar regeringen. Han har dock beslutat att inte sända filmen tillsvidare, rapporterar Corriere della Sera.

Det socialdemokratiska Demokratiska partiets generalsekreterare Guglielmo Epifani upprepade på onsdagen att en uteslutning ur senaten krävs enligt lagen mot korruption, rapporterar SkyTG24. Denna tolkning har dock ifrågasatts av Berlusconis Frihetsparti. De har därför startat en process i författningsdomstolen för att få den delen av antikorruptionslagen ogillighetsförklarad.

Den parlamentariska processen mot Silvio Berlusconi inleds på måndag i senatens immunitetsutskott, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Italiens högsta domstol slog fast i augusti att Silvio Berlusconi ska dömas till ett års fängelse eller husarrest för skattebedrägeri. Vilken strafform det blir kommer att beslutas i oktober.