Europeiska soldater i Guinea-Bissau. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlamentet vill skärpa EU:s militära förmåga

EU-parlamentet vill ha en militär upprustning för att EU ska kunna agera vid internationella kriser och konflikter.

I ett uttalande inför EU-toppmötet i december om försvarsfrågor kräver Europaparlamentet en allmän uppryckning för att EU ska ha bättre militär kapacitet för att kunna agera internationellt.
 
I uttalandet som antogs i torsdags säger parlamentet att de "konstaterar med allt större oro att EU inte har tillräcklig kapacitet för att reagera på internationella kriser i tid och på ett effektivt sätt.
 
– Tyvärr är EU fortfarande inte i stånd att reagera på internationella kriser i ett snabbt och effektivt sätt, sade Marietta Giannakou, konservativ ledamot och ansvarig rapportör i ett uttalande.
 
– Den här rapporten tar upp alla dessa frågor och försöker att ge ny energi till den politiska debatten om det europeiska försvaret, därmed påskynda reformtakten, tillade hon.
 
EU-politikerna vänder sig mot "ständiga" nedskärningarna i de nationella försvarsbudgetarna och uppmanar medlemsstaterna "kraftfullt att hejda och vända denna oansvariga utveckling". 
 
Parlamentet beklagar att EU fortfarande saknar  "– nu tio år efter den första självständiga EU-ledda militära insatsen – en permanent militär kapacitet för planering och ledning, vilket verkar hämmande på EU:s förmåga att reagera på akuta kriser, något som är djupt beklagligt." De efterlyser därför bland annat "ett fullfjädrat operativt högkvarter för EU".
 
I försvarsfrågor saknar Europaparlamenet lagstiftande makt. Uttalandet antogs med röstsiffrorna 403 för, 178 emot och 37 nedlagda röster. Majoriteten utgjordes av kristdemokratiska och konservativa EPP, Liberalerna och den socialdemokratiska partigruppen.