Istanbul. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hårda turkiska domar mot misstänkta kuppmakare

Militärer, politiker och journalister som anklagas för statskuppsförberedelser i Turkiet har dömts till långa fängelsestraff.

På måndagen meddelade en domstol utanför Istanbul domar till 275 anklagade personer i den så kallade Ergenekonaffären. Det åtalade har det gemensamt att de anklagas för förberedelser i olika grader för att störta den demokratiskt valda turkiska regeringen.

Journalisten Tuncay Özkan, Turkiets förre chef för generalstaben İlker Başbuğ  och den pensionerade generalen Veli Küçük dömdes till livstid. Arbetarpartiets ledare Dogu Perinçek dömdes till livstid plus 30 år. Flera andra militärer, journalister och politiker dömdes till långa straff. Ett tjugotal misstänkta förklarades oskyldiga och släpptes. Det rapporterar den turkiska tidningen Hurriyet.

Polisen slog på morgonen en järnring runt domstolshuset och tårgas rapporteras ha använts för att hålla borta demonstranter.

Rättsprocessen har i flera fall pågått sedan 2008  innehåller även anklagelser om attacker mot den kristna minoriteten,  mord på en domare och olaglig agitation för en islamisk regeringen i Turkiet.

Enligt Hurriyet kommer flera domar sannolikt att överklagas till Europadomstolen. Domstolen i Strasbourg väntas då granska om de dömdas mänskliga rättigheter på något sätt blivit kränkta av den turkiska staten genom Ergenekonaffären och de efterföljande domarna.