Frankrikes president Francois Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron vill se en militär aktion mot Syrien. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Få EU-länder stödjer Syrienattack

Olika intressen och ståndpunkter hindrar EU-länderna att enas i kontroversiella utrikespolitiska frågor, säger Per Jönsson Mellanösternexpert.

Frankrikes president Francois Hollande sade på tisdagen att landet var berett att ingripa militärt mot Syrien som ett svar på förra veckans gasattack mot civila. Detta kan ske menar Frankrike med eller utan direkt stöd i FN:s säkerhetsråd.  Sedan tidigare har Storbritannien uttalat sig för en militär aktion. Även Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt övervägde under gårdagen ett alternativ om FN:s säkerhetsråd säger nej, rapporterar dansk media. 

I Europaparlamentet kräver den liberala gruppens ordförande Guy Verhofstadt, för dagen ensam om det, att EU:s utrikesministrar blixtinkallas för att diskutera vapenleveranser till fria syriska armén och om att skapa en flygförbudszon över landet som stöd för rebellerna mot regimen. Han vill också att Europaparlamentet omgående diskuterar Syrienfrågan.

Senast i juni misslyckades EU med att ta ställning till frågan om vapenembargo mot de stridande parterna i Syrienkonflikten. Per Jönsson Mellanösternexpert på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm ställer sig tveksam till att det går att uppnå någon enighet inom EU för att stödja ett militärt ingripande i Syrien annat än möjligen i efterhand och till en ytterst begränsad aktion.

– Om det blir en ytterst begränsad straffexpedition med missiler enbart för att Syrien har använt kemiska vapen då kanske EU pliktskyldig kan ge ett godkännanden i efterhand. Men ett större ingripande än några timmars militär insats kommer EU aldrig att kunna enas om, säger Per Jönsson  till Europaportalen.

Per Jönsson menar att de 28 medlemsstaterna har allt för olika intressen och ståndpunkter när det kommer till utrikespolitik.

– Hittills har det aldrig gått att enas kring någon kontroversiell utrikespolitisk ståndpunkt.  När det gäller utrikespolitik, kan man säga, finns det inget EU. De enskilda staterna bestämmer själva. Det innebär att EU inte kan fatta ett beslut om ett land säger nej, säger Per Jönsson.