Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ministern: Konsekvenser för länder som trampar på rättigheter

Svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson vill införa granskningar och ge Bryssel större möjligheter att sanktionera medlemsländer som ruckar på hbt-rättigheter.

”Framsteg ska uppmuntras, men att trampa på rättigheter ska få konsekvenser. När ett EU-land grovt bryter mot EU:s grundvärden bör EU få rätt att straffa genom sanktioner. Det går inte att vara trovärdig i sin kritik mot länder som drömmer om framtida EU-medlemskap om enskilda medlemsstater samtidigt tillåts att strunta i hbt-rättigheter utan några som helst konsekvenser.”, skriver Birgitta Ohlsson (FP) i en debattartikel i Aftonbladet i helgen.

Rättigheter för homo- bi- och transsexuella i Europa mäts av organisationen ILGA Europe. I dess index över läget i Europa i maj 2013 toppar Storbritannien före Belgien och Norge. I botten återfinns Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan.