Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern ber IMF lämna landet

Den ungerska centralbanken vill att Internationella valutafondens kontor i Budapest stänger igen och önskar samtidigt betala tillbaka ett krislån i förtid.

I ett brev på måndagen till IMF-chefen Christine Lagarde skriver den ungerske centralbankschefen György Matolcsy, nära allierad med premiärminister Viktor Orbán, att ”vi har dragit slutsatsen att det inte är nödvändigt att upprätthålla IMF:s representation i Budapest”.

Han skriver dessutom att man överväger att betalat tillbaka landets krislån i förtid, helst innan årets slut.

I september 2014 skulle Ungern ursprungligen  ha betala tillbaka ett krislån från IMF och EU på motsvarande 174 miljarder kronor som landet fick 2008 som första land i Europa efter att finanskrisen börjat i och med investmentbanken Lehman Brothers fall.

I augusti löper IMF-representationen i Budapests mandat ut och enligt valutafonden har man inte för avsikt att förlänga det.