Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionär avfärdar krav på nedmontering av trojkan

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn håller inte med sin kommissionärskollega Viviane Reding om att trojkan bör avskaffas och att Europa klarar sig utan den Internationella valutafonden – en av tre organisationer i trojkan. 

I ett mejl till nyhetsbyrån Reuters skriver Ollie Rehn att den samlade expertisen i de tre organisationer som ingår i trojkan – Europeiska centralbanken, Internationella valutafonden och EU-kommissionen – behövs för att lösa den ekonomiska krisen i Europa.

– Trojkan sattes upp på initiativ av euroländerna 2010 som en huvuddel i vårt svar på krisen som Grekland stod inför, sade Olli Rehn.

Brevet kom som en reaktion på rättvisekommissionär Vivian Resings utspel tidigare i veckan där hon hävdade att trojkan bör avskaffas.