Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill bygga ut kärnkraft

Enligt medieuppgifter planerar EU-kommissionen att föreslå att det ska bli lättare för medlemsländerna att subventionera nybyggnation och drift av kärnkraftverk.

I ett utkast till nya riktlinjer från EU:s konkurrenskommissionär Joaquín Almunia ska utbyggnaden av kärnkraft i medlemsländerna bli ett uttalat mål för unionen, rapporterar på fredagen Süddeutsche Zeitung som läst utkastet.

Annons

För att nå målet ska det bli lättare för medlemsländerna att subventionera kärnkraftverk. I dag går det att göra det men då måste kommissionen ge sitt godkännande, något som kan ta flera år. I utkastet till förslaget dras tydliga riktlinjer för statsstöd upp. Bland annat ska det krävas bevis att kostnaden för kärnkraftverket är för hög för att kunna finansieras av privata medel och att kraftverket behövs för landets energiförsörjning.

Länder som Storbritannien, Frankrike och Tjeckien är för ett sådant förslag. Tyskland, som ska avveckla alla sina kärnkraftverk till 2021, är emot.