Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär vill avskaffa trojkan

Rättighetskommissionär Viviane Reding menar att Europa klarar sig utan den Internationella valutafonden – en av tre organisationer i den så kallade trojkan.

– Trojkan borde avskaffas. Vi borde lösa våra europeiska problem i Europa – och inte i det fördolda utan på ett transparent och demokratiskt sätt, sade Viviane Reding i en intervju med Stuttgarter Zeitung på tisdagen.

Hon menar att trojkan var en nödvändig konstruktion i den akuta krissituation som uppstod i Europa efter finansskrisen utbrott 2008. Men att EU nu har de nödvändiga verktygen och erfarenheter för att lösa liknande framtida kriser.

Trojkan, som förhandlat krislån med euroländer som Grekland och Irland, består av representanter från Europeiska centralbanken, Internationella valutafonden och EU-kommissionen. Den sattes upp när flera euroländer behövde krislån efter att finanskrisen slagit till med full kraft. Trojkan har fått utstå mycket kritik i de länder som fått genomgå de hårda sparkrav som ställdes i utbyte mot lånen.