Hoppa till artikelns andra spalt.

Unga småbrukare vinnare i EU:s nya jordbrukspolitik

EU:s kommande jordbruksreform fick på onsdagen klartecken av EU-parlamentet efter att medlemsländerna dagen innan enats om sin ståndpunkt.

Kompromissen innebär bland annat att EU:s sockerkvoter försvinner från 2017 – en av de frågor där parlamentet och rådet var oense inför onsdagens förhandlingar.

Detta är första gången EU-parlamentet spelar en lika viktig roll som medlemsländerna i förhandlingarna, som pågått i två år, om den kontroversiella jordbrukspolitiken som står för 38 procent av unionens budget.

I den nya jordbrukspolitiken vill man bland annat satsa mer på miljövänligt jordbruk och flytta stöd från storjordbruk till småbrukare och unga bönder. Stora jordbruk kan förlora upp till 30 procent av sina EU-stöd när den nya reformer tas i bruk nästa år.