Hoppa till artikelns andra spalt.

Nätverkande arbetsförmedlingar ska minska arbetslösheten

Trots att 26 miljoner EU-bor går arbetslösa finns det 1,7 miljoner lediga jobb. Arbetsförmedlingar i EU-länderna ska genom ett nytt program lära av varandra för att på bästa sätt få ner arbetslösheten.

– Effektivare offentliga arbetsförmedlingar har en viktig roll i en aktiv arbetsmarknadspolitik och är ett krav för att vi ska kunna få ner den höga arbetslösheten, sade EU:s sysselsättningskommissionär László Andor i ett uttalande på måndagen när han lade fram det nya förslaget som ska stärka samarbetet mellan de nationella arbetsförmedlingarna.

Arbetsförmedlingarnas resultat ska kunna jämföras så att bästa praxis kan tas fram. De ska dessutom lära av varandras arbete. Kommissionen menar att arbetsförmedlingarna själva efterfrågat ett sådant system så att de kan upptäcka problem på arbetsmarknaden i tid.