Förhandlingsbordet där kommissionen, rådet och EU-parlamentet i vecken försökt enas om långtidsbudgeten värd motsvarande 8 240 miljarder kronor-

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet tvekar inför budgetuppgörelse

Trots en kompromiss om EU:s långtidsbudget är den ännu inte i helt hamn. Kommissionen och rådet är nöjda men flera ledande EU-parlamentariker är skeptiska inför det slutliga godkännandet och en lämnar sitt uppdrag i protest.

Under den tionde förhandlingsomgången enades EU-parlamentet och det roterande irländska ordförandeskapet som representerar medlemsländerna om EU:s kommande långtidsbudget för 2014 och 2020.

– Efter många timmar av intensiva förhandlingar [har en uppgörelse nåtts], sade EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski i ett uttalande på onsdagskvällen.

– Detta är en mycket bra dag för Europa. Det är ett balanserat paket som svarar på alla fyra problem som Europaparlamentet identifierat som viktiga för EU-budgeten, sade Eamon Gilmore, irländsk utrikes- och handelsminister som ledde förhandlingarna.

Men företrädare för EU-parlamentet menar att budgeten inte är i hamn än. Parlamentets huvudförhandlare, den konservative Alain Lamassoure, ska enligt nyhetsbyrån AFP påpekat att han inte kan räkna med stöd från hela sin partigrupp EPP, parlamentets största, men att det ska finnas ”en tillräckligt stor majoritet”.

– Vissa medlemmar i EU-parlamentets delegation är mycket förbehållsamma och det är av denna anledning som jag inte har kunnat ge klartecken från parlamentet. Vi kunde inte komma längre i förhandlingarna. Alla gick bortom sitt mandat, sade Alain Lamassoure.

Den tyske kristdemokratiske rapportören Reimer Böge från EPP-gruppen kunde inte acceptera kompromissen och meddelade på torsdagen att han lämnar sitt uppdrag, enligt tyska nyhetsbyrån DPA.

Inte heller den näst största partigruppen i EU-parlamentet, socialdemokratiska S&D, är nöjd med uppgörelsen.

– Det är tydligt att det inte finns någon överenskommelse från EU-parlamentet vid denna tidpunkt. Jag är mycket förvånad över att ministerrådet pratar om en uppgörelse med EU-parlamentet utan att vänta på parlamentets beslut, sade på torsdagsmorgonen ordföranden för S&D Hannes Swoboda.

Nu ska EU-parlamentets partigrupper ta ställning till kompromissen. I juli väntas hela parlamentet rösta i plenum. Där krävs en majoritet av alla ledamöter för att långtidsbudgeten ska få grönt ljus.

Paketet läggs samtidigt fram för medlemsländernas EU-ministrar nästa tisdag. Det krävs enhällighet bland medlemsländerna för att godkänna långtidsbudgeten.