EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M). Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Moderata politiker bryter regeringens EU-linje

Det gnisslar i alliansens EU-samarbete efter att Moderaterna i Europaparlamentet nyligen ännu en gång gått emot regeringen i EU. Den moderata partigruppen ligger på tredje plats över partier i parlamentet som avviker mest från sin regerings politik.

I mitten av april röstade EU-parlamentet med liten marginal ned kommissionens förslag att skjuta upp försäljningen av utsläppsrätter för att pressa upp priset för att släppa ut koldioxid.

De fyra svenska moderata parlamentarikerna följde majoriteten i Europaparlamentet och gick emot den svenska regeringens linje i ministerrådet. En irriterad Lena Ek (C), miljöminister, tog bestämt avstånd från Moderaternas ställningstagande.

– Jag tycker att det är beklämmande. Beklämmande ur klimatsynpunkt, men det är också väldigt tråkigt ut industrisynpunkt, sade Lena Ek härförleden i Agenda.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) håller inte med om att de gått emot regeringen.

– Vi gick inte emot regeringen. Vi röstade för det som vi moderater tycker, säger Gunnar Hökmark och tillägger att förslaget skulle riskera jobb och att EU redan har stränga miljöregler.

Men det är inte första gången som Moderaterna går emot den svenska regeringen. Enligt en sammanställning från organisationen Votewatch hamnar de svenska Moderaterna på tredje plats över de europeiska partier, som i hemlandet är det största partiet i regeringsställning och, som i EU-parlamentet går emot sin regering i olika frågor.

– Jag har ingen förklaring till detta. Vi tar ställning i de sakfrågor och de sammanhang vi möter och tar ställning så klokt och ansvarsfullt vi kan, säger Gunnar Hökmark.

Frågan om utsläppsrätter kommer att tas upp till förnyad diskussion i miljöutskottet med en efterföljande ny omröstning i EU-parlamentet.

– Vi får se vad som kommer ut där och då tar vi ställning till det, säger Gunnar Hökmark.

Tidigare har Moderaterna med statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg i spetsen i olika utspel kritiserat svenska EU-parlamentariker i synnerhet socialdemokrater men även indirekt folk- och centerpartister för att de inte följt sitt partis linje i riksdagen i frågan om unionens långtidsbudget.

– Jag tycker det är viktigt att partierna håller ihop sina budskap att man har samma politik i Europa och de gemensamma institutionerna som företrädare hemma i Sverige, sade Fredrik Reinfeldt i november i efter att flera Europaparlamentariker röstat mot regeringens och riksdagens syn på EU:s kommande långtidsbudget.

Regeringens inställning upprepades senare under vårvintern av finansministern.    

– Det är centralt att de svenska parlamentarikerna håller på en svensk linje, sade finansminister Anders Borg (M)i till Europaportalen.

Men Gunnar Hökmark anser att kritiken mot socialdemokraternas inställning till EU-budgeten snarare handlar om att ifrågasätta deras politik än om att EU-parlamentarikerna måste följa sina hemmapartier.

– Ingen svensk parlamentariker är utsänd av regeringen, utan vi är valda av våra väljare, säger Gunnar Hökmark.