Den tyske energikommissionären Günther Oettinger. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frustrerad tysk EU-kommissionär: Europa är konkursmässigt

Tysklands EU-kommissionär Günther Oettinger kallar Italien oregerbart, Frankrike oförberett och tyskarna skenheliga. 

I ett för EU-kommissionärer ovanligt frankt tal dömde på tisdagen Günther Oettinger ut EU och flera medlemsländer.

– Europa är konkursmässigt, sade Günther Oettinger i ett tal på Beneluxländernas gemensamma handelskammare i Bryssel, rapporterar tyska tidningen Bild.

Han kritiserade Bryssel för att ”ännu inte tillräckligt ha erkänt det sanna dåliga läget ”.

– Jag oroar mig för att alltför många i Europa nuförtiden tror att allt kommer bli bra.

Günther Oettinger gav dessutom en känga till flera EU-länder.

– Jag oroar mig för länder som i grunden knappt är regerbara: Bulgarien, Rumänien, Italien, sade Günther Oettinger som även riktade verbala smockor mot unionens största medlemmar.

Han anklagade den brittiske premiärministern David Cameron för att regera med ”en engelsk Tea-partyrörelse”, Frankrike för att vara ”helt oförberett på det som är nödvändigt” när det gäller landets ekonomiska läge. Även hemlandet Tyskland fick en släng av sleven.

– Tyskland står på höjden av sin ekonomiska potential. Starkare blir Tyskland inte, sade han och menade att detta beror på att Berlin sätter ”vårdnadsbidrag, kvinnokvotering, minimilön och nej till fracking” på dagordningen, skriver Bild.

Den kristdemokratiske Günther Oettinger anklagade tyskarna för skenhelighet för att de i Tyskland håller på att förbjud den kontroversiella utvinningsmetoden av fossila bränslen fracking, eller hydraulisk spräckning, samtidigt som de importerar rysk gas utan att bry sig om miljön i Ryssland.