Finansminister Anders Borg sällar sig till dem som förespråkar en mer expansiv ekonomisk politik. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Anders Borg vill lätta på åtstramningspolitiken i EU

Finansminister Anders Borg byter fot och uppmanar ekonomiskt starka EU-länder att spendera mera för att få fart på den svaga ekonomin.

– Länder som har starkare finanser bör ta ett större ansvar för att försöka ge lite tryck i återhämtningen, sade Anders Borg (M) på väg in för att träffa sina europeiska finansministerkollegor i Bryssel på tisdagen.

– Europa har ett enormt långsiktigt tillväxtproblem. Utifrån kommissionens prognos är det rimligt att man gör ett gemensamt försök i Europa att ge lite tryck in i ekonomin, sade han och syftade på kommissionens ekonomiska rapport som spår att ekonomin i EU-länderna i år krymper med i genomsnitt 0,1 procent.

– Med så pass svag återhämtning som vi nu har där vi ser att räntorna kommit ned ser vi skäl att göra försöka att ge lite bättre långsiktigt tryck i den europeiska ekonomin, sade han och förespråkade satsningar på utbildning och skattesänkningar.

Vilka länder, förutom Sverige, som bör öppna på plånboken vill han inte säga men uppenbart är att bland annat Tyskland och Finland, båda med relativt goda finanser, är kandidater.

Anders Borg, som tidigare varit en av de mest hårdföra åtstramningsförespråkarna i Europa, menar nu att det kan behövas lite längre tid innan krisande EU-länder som Spanien och Italien kommer tillbaka till underskottsmålen. Därmed lägger han sig nära EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som för några veckor sedan sade att åtstramningspolitiken i många aspekter har har nått sin gräns.

Han lyfter också fram den större trovärdighet som Europa har på den globala finansiella marknaden, där krisande medlemsländer under de senaste månaderna kunnat låna pengar till en fördelaktigare ränta än tidigare, som en viktig anledning till att lätta på åtstramningspolitiken.