Hoppa till artikelns andra spalt.

Krispaket bäddar för svåra år för Cypern

Frysta löner, höjda skatter och privatiseringar väntar Cypern som har fram till 2016 att genomföra långivarnas sparprogram.

Efter att Cypern och långivarna i trojkan i förra veckan enades om ett krislån börjar nu villkoren som ställs på önationen utkristalliseras i ett läckt utkast från långivarna.

Förutom att landets näst största bank läggs ned och den största helt omstruktureras genom att rika kontoinnehavare blir av med upp till 60 procent av sina insättningar ställer paketet stora krav på Cyperns ekonomi och samhälle.

Bland lånekraven märks att 1800 offentliganställda blir av med sina jobb. Paketet innebär dessutom frysta löner för statligt anställda och frysta pensioner.

Underskottet i nästa års budget får inte övergå 4,5 procent. 2016 ska Cyperns statsbudget ha ett överskott på 1,2 procent och 2017 4 procent, beräknar långivarna i utkastet som först måste godkännas av regeringen.

Den redan höga cypriotiska arbetslösheten på 14 procent beräknas stiga till 20 procent, rapporterar Ekot.

Av krislånets sammanlagt motsvarande 8,3 miljarder kronor står Internationella valutafonden IMF för en tiondel. Resten kommer från euroländerna.