Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hindra skatteflykt het fråga på EU-toppmöte

Ofantliga skattebelopp svindlas varje år bort i Europa, nu sätter EU-ledarna frågan högst på dagordningen när de träffas i maj.

– Varje år förloras omkring en biljon euro i EU-länderna på grund av skatteflykt och -fiffel, sade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i en video inför EU-toppmötet 22 maj.

En biljon euro motsvarar EU:s långtidsbudget för sju år eller hela Spaniens ekonomi under ett år.

– Vi har helt enkelt inte råd med eller kan tolerera skattefusk, sade Herman Van Rompuy.

I förra veckan öppnade Luxemburg för att lätta på sin banksekretess för att möjliggöra informationsutbyte mellan medlemsländernas olika skattemyndigheter i syfte att komma åt skattesmitare. Samtidigt ökar trycket på det enda medlemslandet som ännu inte följer EU-reglerna – Österrike.

– Österrike vill säkert inte att förbli isolerat på sikt. Österrike kommer förhoppningsvis snart följa [de andra länderna], sade EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta till tyska Der Spiegel, rapporterar Neue Zürcher Zeitung.

Finansministrarna från de fem största EU-länderna Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien har i ett brev till EU-kommissionen enats om ett gemensamt informationsutbyte, efter amerikansk förebild, för att kunna bekämpa skatteflykt. De bjuder även in övriga EU-länder att delta.

På EU-toppmötet i maj kommer även energifrågan att stå på dagordningen. Det handlar om det pågående arbetet med att se till att inget enskilt medlemsland är isolerat från EU:s gas- och elnätverk efter 2015. Det gäller inte minst baltstaterna som i dag är väldigt beroende av rysk energi.

Men det handlar även om möjliga investeringar i olika energiprojekt för att få ned de höga energipriserna och på så sätt öka den europeiska konkurrenskraften.