EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso indikerar en kursändring för nedskärningspolitiken. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso: Åtstramningspolitiken har nått sin gräns

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso menar att nedskärningarna måste ha ett minimum av politiskt och samhälleligt stöd. Samtidigt öppnade han för att vissa länder ska få längre tid att nå budgetbalans.

– Även om jag anser att denna politik i grunden är rätt tycker jag att den har nått sin gräns i många aspekter, sade José Manuel Barroso under en konferens på måndagen.

Uttalandet kom samma dag som EU:s statistikbyrå Eurostat presenterade siffror som visade att de medlemsländer med de mest omfattande sparprogrammen är de som haft minst framgång i att minska sina budgetunderskott.

Under 2012 ökade den genomsnittliga skuldsättningen i EU-länderna – tillsammans drog de på sig motsvarande närmare 4,4 biljoner kronor i nya skulder. Sammanlagt har länderna nu skulder för omkring 94 biljoner kronor.

Arbetslösheten har bitit sig fast på rekordhöga nivåer i många medlemsländer och kommer enligt EU-kommissionens egna beräkningar att fortsätta stiga. Samtidigt varnar flera organisationer för åtstramningspolitikens konsekvenser för medborgarna.

– För att en politik ska vara framgångsrik måste den inte bara vara rätt utformad, den måste ha ett minimum av politiskt och samhälleligt stöd, sade José Manuel Barroso som öppnade för att vissa länder som Spanien och Frankrike ska få mer tid på sig att komma till rätta med sina budgetunderskott.

Internationella valutafonden, IMF, påpekade i början av året att de åtstramningar som föreskrivits krisande euroländer slagit hårdare än man tidigare räknat med. Både Internationella valutafonden IMF och EU-kommissionen har tvingat revidera ned sina tillväxtprognoser för medlemsländerna i ljuset av den dystra ekonomiska situationen.

I förra veckan fick åtstramningspolitikens företrädare ytterligare en sten på bördan när det visade sig att en av de ledande akademiska studierna som varnade för för höga statsskulder byggde på felaktiga beräkningar och antaganden.