Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige tar strid mot sockerkvoter

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson hoppas att med andra länders stöd kunna stoppa fortsatta sockerkvoter och att mer av EU:s jordbrukspengar ska gå till bönder och inte till markägare. >>>

Under måndag och tisdag kommer medlemsländernas landsbygds- och jordbruksministrar att slå fast sina positioner inför förhandlingarna med Europaparlamentet och EU:s jordbrukspolitik för åren 2014 - 2020.

Slopade sockerkvoter, för att öppna för frihandel och sänka priset på socker, är en fråga som Sverige kommer att driva. Enligt ett tidigare EU-beslut tas kvoterna bort 2015 men Europaparlamentet krävde i förra veckan att de ska vara kvar.

–Vad jag bedömer så finns det en blockerande minoritet som säger nej [till fortsatta sockerkvoter] i ministerrådet, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) efter EU-nämndens möte på fredagen.

Vilka andra frågor kommer Sverige att driva?
– En viktig förändringen och som jag tycker är jättepositiv är det [i förslaget] finns med en prioritering kring djurvälfärd. Det är en stor framgång som inte fanns med tidigare och den måste vi försvara, sade Erlandsson till Europaportalen.

I en debattartikel i Lantbrukets affärstidning, som inte nämner sockerkvoter eller djurvälfärd, skriver Erlandsson att han ska slåss för ett förenklat system där så mycket som möjligt av jordbrukspengarna hamnar i aktiva bönders fickor och inte hos passiva markägare. I synnerhet djurbönder ska prioriteras, skriver Erlandsson.