Annons

Efter EU-valet 2014 ska antalet parlamentariker skäras ned 15 mandat till 751 som fördraget föreskriver. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk seger: mandatet räddas

EU-parlamentet röstade på onsdagen med bred marginal för att Sverige ska få behålla sina 20 ledamöter.

Med siffrorna 174 för, 418 emot och 87 röstade EU-parlamentarikerna vid lunchtid på onsdagen ned det österrikiska ändringsförslaget som skulle ha inneburit att Sverige förlorar en plats i parlamentet.

Omröstningen betyder att Sverige även i framtiden kommer att representeras av 20 EU-parlamentariker.

I dag har EU-parlamentet tre ledamöter fler än vad Lissabonfördraget medger. När Kroatien i juli blir medlemmar i unionen ökar antalet till 766 – femton fler än tillåtet. Därför måste några medlemsländer avstå några parlamentsplatser efter EU-valet 2014.

– Det är glädjande att ett långt och hårt arbete för att säkra Sveriges 20 mandat i Europaparlamentet nu gett utdelning, säger moderaten och europaparlamentariker Gunnar Hökmark i ett uttalande.

I det ursprungliga förslaget riskerade Sverige att förlora ett av sina 20 mandat. Men EU-parlamentets konstitutionsutskott röstade med minsta möjlig marginal för att Sverige ska få behålla sina mandat på bekostnad av Österrike som nu blir av med ett av sina 19 mandat.
 
EU-parlamentets beslut måste godkännas enhälligt av medlemsländerna.