Hoppa till artikelns andra spalt.

Ministrar vill inte ge jordbruksstöd till tobaksodlare

EU-ländernas jordbruksministrar slog sent på tisdagskvällen fast sina positioner inför förhandlingarna med Europaparlamentet om EU:s jordbrukspolitik för åren 2014 - 2020.

– Det är svårt att överskatta omfattningen av dagen prestation med tanke på omfattningen och komplexiteten i frågorna, sade Simon Coveney, irländska jordbruksminister med ansvar för förhandlingarna.

Ministrarna enades bland annat om att inte ge jordbruksstöd till tobaksodlare. Däremot blir sockerkvoterna kvar två tre år längre än den svenske landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) hade hoppats. Därmed går man i från tidigare uppgörelse att sockerkvoterna ska försvinna 2015.

Beslutet innebär även att jordbruket blir mer miljöanpassat och att EU-stöden i högre grad ska gå till dem som brukar jorden istället för till markägare.

Under en maratonomröstning som ledde till att den vice talmannen kollapsade röstade EU-parlamentet i förra veckan om jordbrukspolitiken med ett resultat som gladde få svenska EU-parlamentariker.

Nu ska EU-parlamentet och medlemsländerna, som företräds av det irländska ordförandeskapet, inleda förhandlingar i frågan. De hoppas att ett slutligt beslut ska kunna tas i sommar.