Annons

Hästköttsskandal har nått till högsta politiska nivå. Den franske presidenten François Hollande vill ha hårda straff.

Bild: jmayrault

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hästköttsskandalen: EU kallar till krismöte

Den franske presidenten François Hollande efterlyser ursprungsspårning av kött. I morgon onsdag samlas landsbygdsministrarna från EU-länderna i Bryssel för att diskutera konsekvenserna av skandalen.

François Hollande kräver hårda straff för dem som utgett hästkött för att vara nötkött.

– Det har helt uppenbart varit missbruk av profiter och oförsvarbara beteenden. Sanktioner kommer att sättas in, sade François Hollande på måndagen, rapporterar franska Libération.

Hollande kräver också att ursprunget ska kunna spåras och att det är ”ett måste för Europa och Frankrike”.

Franska anti-bedrägeribyrån har slagit till mot flera företag som processat kött till Findus lasagnerätter där spår av hästkött upptäckts.

Varifrån exakt hästköttet kommer är i dag inte klart – alla skyller på varandra. De komplicerade leden på livsmedelsmarknaden gör det svårt att peka ut vem som är skyldig.  

På begäran av det irländska ordförandeskapet ska på onsdagskvällen EU:s hälsominister Tonio Borg träffa landsbygdministrarna från de medlemsländer som berörs av skandalen för att diskutera konsekvenserna av fynden av hästkött i olika matprodukter. Även den svenske landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) kommer delta i mötet.

Enligt obekräftade uppgifter har Europol inlett en granskning av hästköttsfrågan.